Det finns gott om tävlingsgrenar i vår sport - både där man tävlar i frifall och där man tävlar under sin fallskärm. Här är en genomgång av de tävlingsgrenar där vi har aktiva tävlande idag.

Formationshoppning (FS)

Team Fire. Foto Elof Wecksell.

I grenen formationshoppning, FS, handlar det om att i fritt fall göra så många förutbestämda, lottade formationer som möjligt på tid - 35 sekunder från uthopp. 
Hopparna faller med magen mot marken.
Man kan tävla i fyrmanna (FS4), åttamanna (FS8), tiomanna speedformation och sextonmanna formationshoppning (FS16).
I tävlingen Fallsvenskan finns även tvåmanna-varianten FS2.
Arbetstiden från uthopp är 35 sekunder för FS4, 43 sekunder för tiomanna speedformation och 50 sekunder för FS8 och FS16.

Vertikal formationshoppning (VFS)
VTR lag VFS. Foto Tommy Gustavsson.

Vertikal formationshoppning, VFS går till på samma sätt som formationshoppning, FS med skillnaden att hopparna gör formationer i samma frifallspositioner som friflygarna: med huvudet eller fötterna mot marken. 
Man gör förutbestämda, lottade formationer, så många som möjligt på tid - 35 sekunder från uthopp.
Fyra personer gör formationerna medan en femte filmar.
I tävlingen Fallsvenskan finns även tvåmanna-varianten VFS2.

Friflygning

Orion Freefly. Foto: Tommy Gustavsson

Friflygning är en gren som kan liknas vid konståkning i fritt fall. Hopparna flyger med huvudet ner eller med fötterna ner.
De gör volter och flyger ihop och runt varandra i artistiskt sammansatta koreografier. Vissa hopp är obligatoriska, med samma rörelser för alla lag. Andra är helt fria, och där kommer grenens alla styrkor fram: artisteri, kreativitet, teknik och kontroll.

Tre personer ingår i ett lag: en med kamera och två som syns i bild. Arbetstiden är 45 sekunder från uthopp.

Precision

Magnus Falk. Foto David Bengtsson.

I grenen precision handlar det om att landa exakt på en punkt som är bara två centimeter i diameter. Varje "felcentimeter" räknas av en elektronisk disk.

Canopy piloting - swooping

Johan Karlsson. Foto Hans Berggren.

Swooping är en tävlingsform där hopparna sätter extra fart på fallskärmen inför landningen och tävlar om att flyga så snabbt, långt eller precist över marken som möjligt, i en markerad bana över vatten. Man får poäng för hastighet, längd och precision i tre olika delgrenar.

Kalottformation (CF)

Team Entangled. Foto Hans Berggren.

I grenen kalottformation går tävlingsmomentet ut på att man flyger ihop sina fallskärmar till förutbestämda formationer, så många som möjligt på tid - för CF2 sekvens en minut, CF4 sekvens två minuter och CF4 rotation 90 sekunder.
I grenen sekvens bygger två (CF2) eller fyra (CF4) hoppare under skärm fomationer enligt en lottning som kan se olika ut för varje tävling och hopp. En tredje alternativt femte hoppare filmar allting, också under skärm.
I grenen rotation bygger fyra hoppare under skärm en "stack", en formation i rad uppifrån och ner, och låter sedan personen i topp förflytta sig längst ner så många gånger som möjligt under arbetstiden.

Speed skydiving

Daniel Hagström. Foto David Bengtsson.

Speed skydiving är en inviduell tävlingsgren där hopparen ställer sig med huvudet mot marken i fritt fall och faller så fort det är möjligt. Högsta snitthastighet noteras av en liten mätare som hopparen bär med sig i det fria fallet. De bästa i grenen faller en bra bit över 500 km/h.

Vindtunneltävling

Sedan uppkomsten av vertikala vindtunnlar genomförs sedan ett antal år även tävlingar inomhus.

Inomhustävlingarna är fartfyllda och roliga publiksporter där publiken kan njuta av deltagarnas skicklighet medans tävlingshoppen genomförs, snarare än senare via video.
Utöver formationshoppning, freestyle och VFS som genomförs på samma sätt som utomhus, med undantaget att tävlingsomgångarna filmas från en fast kamera i vindtunneln snarare än från en kameraflygare, så finns det en tävlingsgren som enbart genomförs innomhus nämligen Dynamic.
I Dynamic tävlar man i två- eller fyrmanna lag över ett antal obligatoriska rundor och en fri runda. Hoppen bedöms live av särskilda domare vilket ökar på spänningen.

Kontakta oss

Adress
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Joakim Berlin, riksinstruktör
070-223 62 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig SFF
073-765 75 71
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512