Läkarundersökningen är en tjänstbarhetsbedömning för att fastställa att man är medicinskt lämplig för fallskärmshoppning enligt gällande riktlinjer. Som en del av ett kontinuerligt säkerhetsarbete uppdateras vår undersökningsblankett över tid, och det är viktigt att undersökningen dokumenteras på aktuell blankett.

Vid en tjänstbarhetsbedömning är man inte en patient utan man bedöms i relation till ett regelverk. Underskrift på blanketten är ett krav och en förutsättning för att medge att undersökande läkare ges möjlighet till inhämtning av underlag som till exempel journaler för att korrekt bedöma lämplighet. Undersökande läkare ges även möjlighet att, utan hinder av sekretess, konsultera auktoriserad Flygläkare när så krävs för att göra en korrekt bedömning av tjänstbarheten.  

En läkarundersökning måste du genomföra om du ska gå kurs för att själv bli certifierad hoppare. Ska du hoppa tandem behövs det inte. Om du varit licensierad hoppare och haft uppehåll mer än tre år, behöver du också göra en ny läkarundersökning innan förnyelseansökan. När du som licensierad fallskärmshoppare fyllt 70 år, behöver du göra en ny läkarundersökning vartannat år.

För ny elev, bör läkarundersökning göras minst fyra veckor före kursstart för att säkerställa att undersökande läkare hinner slutföra tjänstbarhetsbedömningen i tid.

Läkarundersökning för svensk militär fallskärmstjänst gäller och motsvarar SFF:s tjänstbarhetsbedömning.

Tjänstbarhetsbedömningsblanketten hittar du här:

Blankett för tjänstbarhetsbedömning, SFF-RCP (rundkalottklubben), hittar du här:

SFF rekommenderar även eleven att, inför sitt bokade läkarbesök, maila undersökningsunderlaget  tillsammans med instruktioner till läkaren, (finns på sidan 1) så att läkaren har möjlighet att sätta sig in omfattningen av undersökningen och ev. kompletteringar som erfordras. Om läkaren har frågor hinner denne om nödvändigt kontakta auktoriserad Flygläkare med frågeställningar.

Mer information utöver anvisning för läkare finns i SBF kapitel 402: 02 Hälsa, medicin och stimulantia.

 

 

 

 

Kontakta oss

Adress
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Joakim Berlin, riksinstruktör
070-223 62 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig SFF
073-765 75 71
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512