Pressmeddelande 29 september 2022

UTREDNINGEN AV FALLSKÄRMSOLYCKAN I VÄSTERÅS 6 AUGUSTI KLAR

Svenska Fallskärmsförbundets utredning av fallskärmsolyckan med dödlig utgång i Västerås 6 augusti 2022 är klar.

Utredningen visar att den omkomne fallskärmshopparen får en felfunktion på sin huvudfallskärm och genomför reservdragsproceduren, men inte på tillräcklig höjd för att reservfallskärmen ska hinna utvecklas.

Här följer en förkortad beskrivning av olyckans händelseförlopp:

Den omkomne hopparen var en mycket erfaren hoppare med över 20 år i sporten och nära 7000 fallskärmshopp. Vid olyckstillfället genomför han ett fallskärmshopp i en 15-manna grupp från drygt 4000 m.

När hopparen utlöser sin fallskärm, utvecklas den med en felfunktion. Den roterar och dyker kraftigt. Han försöker under 39 sekunder åtgärda felfunktionen, men misslyckas.

På ca. 100 meters höjd genomförs reservdragsproceduren, men det är dock för lågt för att reservfallskärmen ska hinna utvecklas och bromsa fallet. Hopparen slår i marken i hög hastighet.

Räddningsinsats påbörjas omedelbart av medhoppare och senare polis, men hopparens liv gick inte att rädda.

Utredningens slutsatser är bl.a. att Svenska Fallskärmsförbundet uppmanar fallskärmshoppare att:

 

  • vid en felfunktion som roterar och dyker, är det viktigt att snabbt fatta beslut och genomföra reservdragsprocedur. Detta för att inte förlora för mycket höjd och riskera att utsättas för försvårande g-krafter.
  • förstå skillnaden på åtgärd vid Driftstörning vs. Felfunktion
  • INTE arbeta med en felfunktion – genomför reservdragsprocedur!
  • ha en tydlig beslutshöjd (höjd där du måste fatta beslut och agera) och ett Hard deck (höjd över vilken en åtgärd måste utföras eller under vilken en åtgärd inte får utföras)
  • kontinuerligt visualisera och öva reservdragsproceduren

 

Hela utredningens slutrapport i publik version finns att tillgå i digital form här:

Frågor om utredningen hänvisas till Riksinstruktören: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

SFF styrelse har tagit beslut att sänka avgiften för tunnellicens från 1 oktober 2022. Tunnerllicensen gäller kalenderårsvis och är satt till 100 kronor. Från 1 oktober öppnar ansökan för 2022 års licens och man kan då samtidigt ansöka för 2023. Kostnaden är då 200 kronor. I tunnellicensen ingår inte medlemstidningen Svensk Fallskärmssport, men om man vill prenumerera kan man maila till kansliet.

Det här gäller för dig som inte har aktiv fallskärmslicens utan bara vill tävla i vindtunnel:

  • Den som tävlar i vindtunnel, på till exempel SM, i Fallsvenskan eller som landslag, men inte har en aktiv fallskärmslicens behöver lösa en tunnellicens. Kostnaden till SFF är 100 kronor och betalas via swish 123 319 9353 (ange tunnellicens och årtal). Maila även till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.för ansökan och uppge ditt namn, årtal och om du har ett licensnummer. Om du inte har ett licensnummer sedan tidigare, behöver du lämna alla dina personuppgifter så att vi kan lägga upp en medlemsprofil i Idrottonline. För att tävla på SM, i Fallsvenskan eller utomlands behöver du även vara medlem i en klubb ansluten till SFF.

Fallsvenskan är en tävling för alla! Varenda hoppare kan vara med, oavsett erfarenhetsnivå. Du gör hoppen hemma på din egen klubb under omgångarna för Fallsvenskan Outdoor eller i vindtunnel under omgångarna för Fallsvenskan Indoor, men laddar upp hoppfilmerna på nätet och tävlar mot hoppare i hela landet. Läs mer om Fallsvenskan här:

Nu behövs ny samordnare för Fallsvenskan för att den här populära tävlingsformen ska kunna leva vidare. Är du intresserad av tävlingsverksamhet och vill bidra till svensk hoppsport?

Hör av dig till ordförande i Tävlingskommittén Lena Kaulanen.

SM i vindtunnel arrangeras i år av Bodyflight Stockholm, den 18-19 november.

Läs hela inbjudan här:

Observera att den preliminära anmälan skall vara gjord senast 23 september.

Pressmeddelande 15 september 2022

UTREDNINGEN AV FALLSKÄRMSOLYCKAN I VÅRGÅRDA 15 MAJ KLAR

Svenska Fallskärmsförbundets utredning av fallskärmsolyckan med dödlig utgång i Vårgårda den 15 maj 2022 är nu klar. Utredningen visar att den omkomne stallade sin fallskärm på låg höjd i samband med landningen. Stallen medförde att fallskärmen dök och roterade okontrollerat hela vägen ner i marken.

Det här är en förkortad beskrivning av händelseförlopp:

Den omkomne hopparen genomför ett utbildningshopp med en elev och assisterar elevens drag av fallskärmen. Efter att ha utlöst sin egen fallskärm, flyger hopparen mot fältet. På ca. 100 m höjd flygandes på djup broms, initieras landningsvarvet genom en bromsad sväng. Fallskärmen stallar omedelbart och dyker roterande ner mot marken. Hopparen hinner inte återfå kontrollen över skärmen, utan slår kort efter stallen hårt i marken.

Trots att räddningsinsatsen påbörjas omedelbart av läkare och annan utbildad sjukvårdspersonal, gick inte hopparens liv att rädda.

 Utredningens slutsatser är bland annat att Svenska Fallskärmsförbundet uppmanar fallskärmshoppare att öva mer på flygning av fallskärm för lära känna sin fallskärmstyp; detta genom att träna på olika typer av svängar, återhämtning av stall, samt anpassning av flygning av fallskärmen beaktande olika väderförhållanden.

 Hela utredningen finns att tillgå i digital form här:

Frågor om utredningen hänvisas till Riksintruktören: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

NYHETER

Prenumerera

Fyll i din e-postadress för att få ett mejl när det kommer nya nyheter och artiklar på SFF.se:

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512