Foto David Bengtsson

Från och med i år kan idrottsföreningar söka så kallat LOK-stöd, lokalt aktivitetsstöd, för ungdomsverksamhet för medlemmar upp till 25 år. Läs mer här och förbered din klubbs ansökningar som görs två gånger per år, i februari och augusti.

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och är till för att stödja idrottslig föreningsverksamhet för ungdomar mellan 7-25 år. Innan 2014 var maxåldern 18 år och därmed var det här stödet inte så aktuellt för oss i fallskärmsvärlden. Men nu är det en bra möjlighet även för oss. Läs mer här och se till att ni utnyttjar den här den i din klubb!

Vad får man stöd för?

I föreskrifterna för LOK-stöd står att det utgår för ”Prestationsinriktad tävlingsidrott samt hälsoinriktad bredd- och motionsidrott i vilket det ingår ett centralt moment av fysisk aktivitet. Deltagarna måste vara medlem i ett av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund (SF).” I vårt fall är det specialidrottsförbundet Svenska Flygsportsförbundet, där alla svenska fallskärmsklubbar är anslutna.

Vad krävs för stöd?

Verksamheten som klubben söker stöd för ska till minst 75 % innefatta utövande av den eller de idrotter föreningen bedriver. Därutöver kan sådan verksamhet som direkt främjar den eller dessa idrotter vara stödberättigad.

Man fyller i närvarokort med uppgifter om gruppaktiviteter. De ska pågå i minst 60 minuter, ledas av minst en ledare utsedd av föreningen och bestå av minst tre och högst 30 övriga deltagare.

LOK-stödet består av ett ledarstöd och ett deltagarstöd.

Ledarstöd: När aktiviteten leds av en ledare erhåller föreningen ett ledarstöd om 24 kr per gruppaktivitet. När aktiviteten leds av två eller flera ledare erhåller föreningen ytterligare ett ledarstöd om 6 kr per gruppaktivitet.

Deltagarstöd: Utgår med 8 kr per deltagare mellan 7 och 25 år som alla ska vara medlemmar i den förening som arrangerar gruppaktiviteten (vissa undantag finns för aktivitet i rekryteringssyfte). För deltagare med funktionshinder finns ingen övre åldersgräns. Deltagare får endast ingå i en gruppaktivitet per veckodag.

Så ansöker klubben om LOK-stöd

Man ansöker i Idrottonline, dit din klubb alltså behöver vara ansluten. Ansökan görs två gånger per år: 25 augusti ansöker ni för aktiviteter 1 jan-30 juni samma år och 25 februari ansöker ni för aktiviteter 1 juli-31 december föregående år.

Det finns särskilda närvarokort som ni fyller i, med uppgifter om aktivitet, plats, datum, tid samt deltagarnas och ledarnas namn, personnummer, kön, eventuell funktionsnedsättning och närvaro.

Läs mer om hur närvaroregistreringen går till här.

Här finns regler och blanketter.

Frågor och svar

Många vanliga frågor finns besvarade här.

Det finns dessutom en LOK-stödsgrupp på Riksidrottsförbundet med telefontid måndag-fredag klockan 08.30-16.00. Telefon 08-699 61 50 (val 3). Det går även bra att kontakta LOK-stödsgruppen via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Frågor om Idrottonline

På www.idrottonline.se finns en flik som heter Support med information och hjälp. Supporten hjälper också dagligen till med att besvara frågor via e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller via telefon torsdagar kl. 12-16. Telefonnummer 08-699 61 50 knappval 1.

Prenumerera

Fyll i din e-postadress för att få ett mejl när det kommer nya nyheter och artiklar på SFF.se:

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512