Svenska damlandslaget Team X.fr v: Lena Erlandsson, Katarina Sonnevi, Johanna Forslund och Bodil Almberg. Meriter 2018: VM brons outdoor, Brons i världscupen indoor, fjärdeplats på EM.

Vad är indoor skydiving?

Du flyger på en luftstråle i en glaskammare som simulerar fartvinden under ett fallskärmshopp i fritt fall. Det betyder att de rörelser du gör i vindtunneln är samma som i den fria luften.

Hela kroppen fungerar som ett roder i den starka luftstrålen och känslan av att lära sig manövrera sin kropp i fritt fall går inte att jämföra med något annat. Fallskärmshoppare har i åratal använt sig av vindtunnlar för att öva sina färdigheter.
För några år sedan antogs Indoor Skydiving som en gren och del av IPC (International Parachute Commission).

 

FORMATION SKYDIVING 4-MANNA (FS4)

Ett lag består av 4 tävlande som samtidigt flyger i tunneln. De tävlande flyger med horisontellt med magen mot vinden. Varje lag tävlar i 10 omgångar. Varje omgång består av en tävlingstid på 35 sekunder inne i tunneln. På den tiden skall laget försöka göra så många formationer som de hinner med innan tiden går ut. Kombinationen av olika grepp(formationer) lottas dagen före tävling. Vanligtvis är det 3-4 olika grepp som skall göras i bestämd ordning. 3 domare sitter i ett angränsande rum och dömer lagen genom att titta på videoinspelningar som görs fortlöpande under hela tävlingen. För varje rätt utförd formation får laget 1 poäng. Det lag som efter 10 omgångar tagit flest poäng utses till segrare.


VERTICAL FORMATION SKYDIVING (VFS)

Vertikal formationshoppning, VFS går till på samma sätt som formationshoppning, FS med skillnaden att hopparna gör formationer i samma frifallspositioner som friflygarna: med huvudet eller fötterna mot marken. Man gör förutbestämda, lottade formationer, så många som möjligt på tid.


SOLO FREESTYLE

Freestyle är en artistisk gren som nästan kan liknas vid konståkning. Vissa moment är obligatoriska, med samma rörelser för alla deltagare.
Andra är helt fria, och där kommer grenens alla styrkor fram: artisteri, kreativitet och kontroll.


DYNAMIC 2-WAY

Dynamic 2-Way(D2W) är en otroligt fartfylld gren där lagen består av två personer som ska ta sig igenom en tänkt “bana” i vindtunneln på kortast möjliga tid. De flyger i hela vindtunneln och använder samtliga möjliga flygande positioner. Flygningen ska ske korrekt och de kan få tidspåslag om de bryter en stråle under vissa delar av sträckan de flyger. Grenen finns också med 4 lagmedlemmar, Dynamic 4-way (D4W)


Landslag Indoor 2019:

FS4-Team Echochamber; Johan Edvall, Rikard Rodensjö, Ulf Liljenbäck, Martin Bäcklin

FS4 Female- Team X; Johanna Forslund, Bodil Almberg, Lena Erlandsson, Katarina Sonnevi

Dynamic 2-way- DZK; Hercules Östberg, Per Nissborg

Solo Freestyle- André Persson-

Solo Freestyle junior- Hugo Lindholm

 

 

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Presskontakt
Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Övriga presskontakter
Per - Olov Humla, Ordförande SFF
076-008 70 73
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 

Organisationsnummer 

898200-2902
Bankgironummer
414-5512