Under lördagen den 6 augusti inträffade en olycka där en mycket erfaren manlig fallskärmshoppare omkom i samband med ett fallskärmshopp. Det var i Västerås där fallskärmsklubben Aros håller till.

Det vi vet i nuläget är att hopparen fick en felfunktion på sin huvudfallskärm. Reservfallskärmen aktiverades men hann inte få tillräcklig bäring innan hopparen slog i marken. Ett räddningsarbete inleddes direkt och hopparen fördes till sjukhus men hans liv gick tyvärr inte att rädda.

Utredning av olyckan har påbörjats.

Våra varmaste tankar går till hopparens anhöriga.

Under veckan som gått arrangerades först SM i kalottgrenar av Stockholms Fallskärmsklubb i Gryttjom under onsdag och torsdag. Under helgen genomfördes frifallsgrenarna i Vårgårda hos Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg. Sara Lundqvist som SM debuterade i grenen Speed Skydiving gick in på en hedrande bronsplats och satte dessutom nytt kvinnligt svenskt rekord i Speed.

Resultat från SM i Gryttjom hittar du här:

I resultatlänken ser det ut som att tre deltagare delade på SM-guld i precision. Den rätta fördelningen är följande: Guld till Arne Lamberth, silver till Giuseppe Tresoldi(ej SM-tecken), SM-silver till Magnus Falk och brons till Anders Carlsson.

Resultat från Vårgårda hittar du här:

SFF gratulerar alla medaljörer! 

 

På fredag den 8 juli har det gått ett år sedan flygolyckan i Örebro inträffade där åtta fallskärmshoppare och piloten omkom. Svenska Fallskärmsförbundet vill ta tillfället i akt och minnas våra älskade vänner. Vi tänker också lite extra på de anhöriga vars liv aldrig mer blir sig likt.

Statens Haverikommission, SHK, är ännu inte helt färdiga med rapporten kring vad olyckan kan ha berott på. Den förväntas komma framåt hösten.

SHK utredde olyckan som inträffade i Umeå år 2019 och beskrev de faktorer som inverkat samt rekommenderade åtgärder som dels EASA, European Aviation Safety Agency, och Transportstyrelsen skulle låta införa för att öka säkerheten vid flygning med fallskärmshoppare.  Slutrapporten kom ut hösten 2020, men då hade Svenska Fallskärmsförbundet, tillsammans med Transportstyrelsen, redan påbörjat ett omfattande program som innefattade samtliga rekommendationer. Detta implementerades under våren 2021.

SFF har efter Umeå-olyckan förtydligat ansvaret och rutiner för fallskärmshoppare, ansvarsfördelningen mellan pilot och hoppare och förtydligat instruktioner för placering i flygplanet, bland annat med hänsyn till vikt och balans. SFF har också ändrat delar av utbildningsprogrammet för blivande piloter som ska flyga fallskärmshoppare. Utbildningsplanen är centralt beskriven och förtydligad.

För att minnas vad som hände den 8 juli 2021 kommer vi att hålla en tyst minut. Klubbar, fallskärmshoppare och andra får gärna göra det också. Vi organiserar inget gemensamt men uppmuntrar till egna initiativ.

/SFF styrelse

Svenska Fallskärmsförbundet vill med anledning av den tragiska olyckan, som inträffade utanför Ven i söndags, framföra sina djupa kondoleanser till Svenska Skärmflygförbundet. Mannen omkom under så kallad hangflygning. Våra varmaste tankar går också till mannens anhöriga.

 

Svenska Mästerskapen i samtliga frifallsgrenar samt Wingsuit anordnas i år av Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg i Vårgårda. SM-tävlingarna hålls den 16-17 juli.

Läs inbjudan här:

NYHETER

Prenumerera

Fyll i din e-postadress för att få ett mejl när det kommer nya nyheter och artiklar på SFF.se:

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512