Team Entangled. Foto: Hans Berggren

Den 25 januari är det dags för Idrottsgalan och Jämtlands egna Team Entangled är inbjudna att delta tillsammans med legendariske precisionshopparen Tony Månson.

Team Entangled har färska framgångar från World Air Games 2015 där de med sitt brons satte sig själva, Sverige och kalottformation (CF) på kartan igen. Denna Gävletrio består av Lars Eriksson, Jonas Nilsson och Henrik Norin på kamera.

Vad har de för hoppbakgrund och varför ser man inte mer CF i detta avlånga land?

Allt började på Östersunds Fallskärmsklubb.
Henrik och hans två systrar Jenny och Linda växte i princip upp där. Deras pappa började hoppa redan -67, han hoppade precision och var dessutom förbundskapten fram till hans silver i VM 1989.
Jenny var för övrigt med och satte det senaste Women European Vertical Record den 27 oktober 2015 på soliga Skydive Spain, grattis!

I Henriks värld fanns inget mer självklart än att börja hoppa och -97 var det dags.
Han hade redan precisionshoppning överallt omkring sig och hans första 200 hopp ägnades åt detta.
Han medverkade på något klubbmästerskap men därefter rann tävlingstankarna ut i sanden. Det blev mer skojhoppning och precisionen byttes ut mot friflygning.

Jonas började hoppa -03 och två år senare började även vännen Lars som han kände från Brunflo, där de båda är uppvuxna.
De testade olika discipliner och det blev mycket skojhoppning där på Östersunds Fallskärmsklubb där de nu också lärt känna Henrik.

I Söderhamn träffade trion Svante Lundberg och Marcus Jögi som redan hade ett CF-lag.
De behövde tllfällig hjälp med kameraman och frågade Henrik om han ville ställa upp, och så introducerades kalottformation i deras liv.
Lars minns tillbaka på hur oerhört roligt de tyckte det var och de var fast direkt.

Eldsjälen Lennart Vestbom som verkligen brinner för grenen lånade gladeligen ut kalotter åt dem direkt och de fick sätta igång på egen hand efter några introduktionshopp.
Henrik kommer ihåg första gången han lyckades ta tag i en lina från en annan skärm, ett så kallat CF-grepp, -07 och Team Entangled var ett faktum året därpå, -08.

Vid den tiden stoltserade Sverige med fler CF lag och det ordnades ett SM.
Som mest fick det nybildade laget 3 poäng på en runda, och vissa rundor blev det inga poäng alls.
Men det var inte poängen som var viktigast då, säger Lars. Bara att få flyga så nära varandras kalotter och samtidigt kunna prata med varandra var så otroligt kul och fullständigt tillräckligt.

2011 var det dags att downsizea. De köpte nya kalotter från Micael Vaughn och Jules McConnel som vid dåtiden representerade Australien.
Steget från 143 direkt till 97 var markant, men oj vilken skillnad med högre celltryck!
Laget fick en nytändning och bestämde sig för att göra en seriös satsning på tävling.

Året därpå tog de 2:a plats på SM när uttagningarna till Dubai hölls.
“Jag kommer väl ihåg SM i Vårgårda när uttagningen till Dubai var. Inför sista rundan var vi tvugna att ta 9 poäng för att klara kvalgränsen till Dubai.
Vi stod som klistrade vid TV-skärmen där de dömde.
Bedömningen startade och vi lyckades skrapa ihop prick 9 poäng och därmed var Dubai säkrat. Vad som hade hänt om vi fick 8 poäng vet jag inte men troligtvis hade vi inte varit på samma plats som vi är idag”, säger Lars.

Efter Dubai var de många erfarenheter rikare.
De hade träffat en mängd andra lag, knutit bra kontakter, fått filmer och väldigt mycket hjälp som bidrog till att de utvecklades stadigt i ett bra tempo.
Dem är också tacksamma för att Svenska Fallskärmsförbundet hjälpt dem på traven och gett dem möjligheten att träna mycket och nå sina mål.
2013 blev de en del av landslaget och därefter har det blivit några SM-guld, 9:a och 6:a på VM och nu senast ett skinande brons på World Air Games, flygsportens OS.

Inför World Air Games fokuserade laget på att träna rotationsövergångar efter att ha analyserat att det är detta de tappar mest tid på.
Förut när man hade större skärmar inom CF blev poängen färre men dagens mindre skärmar tillåter dem att flyga mellan poängen fortare.

Utöver träning på Gryttjom, blev det två läger i Spanien, ett i USA samt träning på plats i Dubai för att toppa formen inför flygsportens största event 2015.
Lars beskriver deras träningsupplägg såhär: En träningsdag består av 3 hopp från så hög höjd som möjligt. Där delar vi upp hoppet i två delar; en tävlingsdel och en drilldel.
Efter hoppen granskar de filmerna och bestämmer vad som behöver ändras till de nästa tre hoppen. Då är upplägget samma men resultatet förhoppningsvis bättre.

På tävling är uthoppshöjden 2200 meter. 5 formationer lottas ut som ska roteras under 60 sekunder.
Programmet ska påbörjas 30 sekunder efter att första personen har hoppat ut.
Henrik brukar sikta på fötterna på första personen, han väntar 6 sekunder och hoppar efter. När han är på plats kan han meddela de andra genom att ropa till dem.

Väl nere på World Air Games var laget väl införstådda i vilka krav som ställdes på dem.
De har bra koll på de flesta lag som tävlar och visste att de skulle behöva prestera när det gäller för att kunna möta motståndet.
Guldet siade dem till Frankrike som bedömdes väldigt svårslagna med sin otroliga stabilitet.
“Det är bra många timmar man lagt ner på videogranskningar i slow motion, svordomar och drillhopp. En internationell medalj var välkommen och växer inte på träd, även inom fallskärmshoppning. Vi är otroligt nöjda med vår tredje plats”, säger Lars.

Nu siktar laget in sig på VM i Chicago 2016 och väntar på sina nya skärmar efter att ha sålt sina gamla 89 sqf till svenska CF-laget 3G.

Det finns alltså andra lag i Sverige, men tyvärr inte så många.
Team Entangled har haft funderingar på att coacha men har besviket fått inse att det inte finns tillräckligt många som är intresserade av att testa.

Trots detta så har de alla erfarenheten av att alla som provar kalottformation med dem är helt lyriska efteråt, så de vill gärna se fler lag bildas.
Överlag vill de också se ett större CF-tänk över fallskärmsflygning.
Att man fokuserar på att lära känna sin skärm ordentligt och förstår hur pass lite inputs som faktiskt behövs för att skärmen ska svänga och att man bedömer vilka situationer som faktiskt är farliga eller ej, lite annorlunda.

Kalottformation har fått ett oförtjänt rykte om sig att vara farligt, tycker laget.
De tror att det handlar mycket om retoriken man använder när man utbildar fallskärmshoppare i Sverige, där huvudregeln “folk i fallskärmar nära varandra är farligt!” istället borde fokusera mer på att lära ut hur man istället flyger sin skärm på ett säkert sätt.
En kalottkollision kan bli väldigt farlig och där handlar CF om att skapa trygghet genom förtroende för varandras kunskaper som kunniga kalottflygare. 

Det faller alltså mycket på Sveriges instruktörskår att skapa trygga kalottflygare som har god uppsikt vilket kommer göra flygningen säkrare både i luften och vid landning, t.ex när man swoopar, vilket har en högre skaderisk än CF.

Samtidigt ska man tänka på att CF-skärmar är speciellt byggda för att klara turbulens och att elliptiska skärmar kan svara på turbulens genom att svänga in i varandra.
Men även de stora knivarna de hoppar med skrämmer folk som direkt börjar tänka på trassel.
Team Entangled är glada över att aldrig ha behövt använda sina, och vi hoppas att de aldrig behöver det heller.

Man behöver ha 100 hopp efter utbildning och en genomgång med en CF-coach för att få börja träna CF själv.
Lennart Vestbom och hans Crew Club i Gävle hjälper gladeligen till med utlåning av utrustningar för de som vill.

Är det kamera som lockar är Henrik Norin dessutom helt rätt person att fråga.
Han är nämligen en av enbart tre personer i världen som ligger så nära och flmar. Allt för att motverka det vanligaste nybörjarmisstaget, nämligen att man helt enkelt ligger för långt ifrån.
Henrik brukar ligga ungefär 3 meter bakom men ibland är han så nära att han touchar i sin skärm i deras och skrattar gott åt deras förvåning när de vänder sig om skrämda över att se honom så nära.
På tävling arbetar man med lite större marginaler men målet är att bli fullkomligt bekväm med att hela tiden ligga så nära att alla linor, grepp och släpp syns.
Som kameraman gäller det alltså att kunna programmet perfekt och hela tiden vara med på alla svängar.

Gör alltid de första hoppen med någon som är erfaren, så hugg tag i dem så fort ni ser dem.
Team Entangled besöker ofta Umeå, Östersund och Gryttjom men man kan höra av sig till deras Facebook-sida också.

För inspiration kan man surfa runt på Team Entangleds Facebook-sida eller googla Team Entangled CF2.

Så till alla fallskärmshoppare där ute, lägg detta till era nyårslöften – prova på CF så snart som möjligt! 

 

Prenumerera

Fyll i din e-postadress för att få ett mejl när det kommer nya nyheter och artiklar på SFF.se:

Kontakta oss

Adress
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Joakim Berlin, riksinstruktör
070-223 62 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig SFF
073-765 75 71
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512