Svenska Fallskärmsförbundet, grundat 1955, är ett ideellt idrottsförbund och en frivillig försvarsorganisation. Förbundet verkar för att främja och bedriva fallskärmshoppningen i Sverige och arbetar aktivt med säkerhet, utbildning och miljö. 

 
Läs mer här om vårt förbunds viktigaste uppdrag och samarbeten.
 
Sveriges fallskärmsklubbar
Svenska Fallskärmsförbundet arbetar på uppdrag av Sveriges 18 fallskärmsklubbar, som samlar landets 1500 aktiva fallskärmshoppare. Det är fallskärmsklubbarna som bedriver all svensk civil hoppverksamhet och det är till dem du vänder dig om du vill gå en fallskärmskurs, göra ett tandemhopp eller boka en uppvisning i din del av landet.
 
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet är ett specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet som samlar åtta grenförbund med 400 idrottsklubbar och 16 000 medlemmar, bland dem Svenska Fallskärmsförbundet. Sveriges fallskärmsklubbar är alla direktmedlemmar i Svenska Flygsportförbundet. Det är genom Svenska Flygsportförbundet vi som fallskärmshoppare är anslutna till den internationella organisationen Fédération Aéronautique Internationale, FAI, där våra internationella tävlingsregler utformas.
I Svenska Flygsportförbundet är vårt förbund representerade av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) / International Parachuting Commission (IPC) 
Inom FAI behandlas frågor kring internationella tävlingar och tävlingsformer och det är här flygsporternas tävlingsregler utformas. Den del av FAI som sysslar med fallskärmsfrågor heter International Parachuting Commission, IPC.
Våra två svenska FAI-delegater är Pia Berggren, chef för domarkommittén, och Elisabet Mikaelsson, medlem i kommittén för säkerhet och teknik samt ansvarig för datainsamling kring incidenter. Du hittar deras kontaktuppgifter här.
 
Riksidrottsförbundet 
Riksidrottsförbundet, RF, är den organisation som samlar den svenska idrottsrörelsen. Svenska Fallskärmsförbundets länk till RF är Svenska Flygsportförbundet. Från Riksdrottsförbundet kommer vissa av våra riktlinjer för elitsatsningar på tävling och stöd till dessa. Vi får också tillgång till stöttning för utbildnings- och utvecklingsinsatser inom vår breddverksamhet.
Våra kontakter med Riksidrottsförbundet går bland annat genom Svenska Flygsportförbundet, men också genom vår elitsamordnare Gunlög Edgren i tävlingskommittén. Dessutom har merparten av alla svenska fallskärmsklubbar ett samarbete med SISU idrottsutbildarna i sitt hemmadistrikt.
 
Transportstyrelsen 
Svenska Fallskärmsförbundet leder fallskärmshoppningen i Sverige med ett myndighetsmandat som har tilldelats oss av Transportstyrelsen, som arbetar för säker luftfart genom att utforma regler och utfärda tillstånd. 
Den löpande kontakten med Transportstyrelsen sköts av förbundets riksinstruktör, RI.
 
Försvarsmakten 
Vi i Svenska Fallskärmsförbundet är en av Försvarsmaktens frivilliga försvarsorganisationer. Genom vårt utbildnings- och säkerhetsarbete utvecklar vi och sprider kunskapen om fallskärmshoppning i Sverige. Därigenom bidrar vi också till landets beredskap.
Försvarskommittén är den del av vårt förbund som har en kontinuerlig kontakt med Försvarsmakten.

 

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

Kontaktperson vid olycka utomlands
Petter Alfsson-Thoor, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt
Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Övriga presskontakter
Per - Olov Humla, Ordförande SFF
076-008 70 73
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
samt
Gunilla Sigurd, vice Ordförande
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-620 26 07

E-post
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Organisationsnummer
898200-2902
Bankgironummer
414-5512