Liten hoppare i det stora blå. Foto David Bengtsson.

Svenska Fallskärmsförbundet arbetar aktivt med att minska vår negativa miljöpåverkan. Målet i förbundets strategi är att all hoppning i Sverige ska vara miljöcertifierad 2016. Än så länge sker det på frivillig väg och det går framåt hela tiden!

De senaste åren har allt fler svenska fallskärmsklubbar tagit beslut i styrelsen om att klimatkompensera alla hopp: Halmstad, Gotland, Umeå och Cirrus-Göteborg. Skåne och Stockholm klimatkompenserar elev- och tandemhopp centralt. Även den frivilliga delen ökar. Medan vi 2011 klimatkompenserade 10 000 hopp i hela landet, klimatkompenserade bara Stockholmsklubben 11 500 hopp 2012. 
 
Klimatkompensera du med!
SFF erbjuder alla som hoppar fallskärm i Sverige att på ett enkelt sätt klimatkompensera för sina hopp. Klimatkompenseringen är frivillig och kan göras för ett valfritt antal hopp. Även tandemhopp kan klimatkompenseras. Att klimatkompensera är ett sätt att ta ansvar för de utsläpp som den egna fallskärmshoppningen genererar.
 
Klimatkompenseringen utförs av förbundet i samarbete med Sveriges fallskärmsklubbar. SFFs klimatkompensering görs hos företaget Tricorona, en världsledande aktör inom frivillig klimatkompensation. Tricorona arbetar inom FN:s Kyotoavtal och det system för klimatkompensation som heter Clean Development Mechanism (CDM). Systemet innebär att man möjliggör projekt inom förnybar energi eller energieffektivisering i utvecklingsländer som annars inte hade ägt rum. FN-certifierad klimatkompensation förhindrar inte bara utsläpp av växthusgaser utan ger bevisad klimatnytta, bidrar till tekniköverföring, infrastrukturförbättringar och hållbar utveckling i u-länder. 
 
2011 var det första året som klimatkompenseringstjänsten erbjöds till alla svenska hoppare. Redan då klimatkompenserades 10 000 hopp, ungefär 1/8 av den totala svenska hoppvolymen under ett år!
 
Så gör du för att klimatkompensera
Du säger till i manifestet innan du ska hoppa att du vill klimatkompensera ditt hopp, bara ett eller alla, det är upp till dig. Merparten av alla svenska klubbar använder systemet Skywin för manifesteringen och där finns funktioner för att markera att man vill klimatkompensera. I normalfallet kostar klimatkompenseringen fyra kronor per höghöjdshopp och två kronor per låghöjdshopp.
 
Siffror, uträkningar och klubbadministration
Här kan du läsa om hur summan per hopp är uträknad, vilket ansvar klubbarna har och hur klubbarna rapporterar sin klimatkompensering till förbundet.
Här hamnar pengarna
Svenska Fallskärmsförbundet har valt att använda de pengar som medlemmarnas klimatkompensering genererar för att köpa klimatkompensation i vindkraftverksparkskooperativet Tasma i Indien.
Här läser du Tricoronas projektbeskrivning av Tasma och här kan du läsa hur FNs klimatpanel UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) beskriver projektet.
 
Klimatkompensera evenemang och tävlingar
Förbundets Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. stöttar dig som är klubbfunktionär och som vill ha hjälp med att genomföra tävlingar, utbildningar och andra evenemang med minsta möjliga miljöpåverkan.
 
Svenska Fallskärmsförbundets miljöpolicy
I februari 2010 antog SFF:s styrelse en miljöpolicy som du kan se i dess helhet här:
Utifrån miljöpolicyn har SFFs styrelse arbetat fram ett miljöledningssystem. Miljöledningssystemets syfte är att effektivisera och rationalisera förbundets miljöarbete. Med ett miljöledningssystem kan miljöarbetet bli långsiktigt och konkret och därmed leda till reella miljöförbättringar. I miljöledningssystemet finns även tips till alla aktiva hoppare om hur man kan arbeta med miljöfrågor på klubbnivå. 2011 var det första året som SFFs miljöledningssystem var i drift. Under början av 2012 reviderades miljöledningssystemet för att se om vi uppnått våra miljömål för 2011 och för att sätta nya miljömål för 2012 och framtiden. Läs resultatet här:
Mall för miljöledningssystem
FAI har tagit fram en mall för miljöledningssystem som är anpassade för flygsporter och som du hittar här. Mallen kan vara till hjälp för fallskärmsklubbar som vill ta fram ett eget miljöledningssystem.
 
Mer information
 
Kontaktperson
Om du har frågor som rör SFF:s miljöarbete är du välkommen att Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., miljöansvarig ledamot i SFFs styrelse.

Kontakta oss

Adress
Sjöhagsvägen 2
721 32 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

Kontaktperson vid olycka utomlands
Petter Alfsson-Thoor, kanslist och riksinstruktör
021-41 41 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt
Anna Oscarson, Kommunikationsansvarig SFF
073-7657571
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Övriga presskontakter
Per - Olov Humla, Ordförande SFF
076-008 70 73
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
samt
Gunilla Sigurd, vice Ordförande
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-620 26 07

E-post
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Organisationsnummer
898200-2902
Bankgironummer
414-5512